Hva er strømprisene nå? De beste nettidene for oppdaterte priser

Her har vi samlet flere nettsider som gir deg oppdatert informasjon om strømpriser i Norge. 

Lyse.no – her får du muligheten til å søke på ditt postnummer og følge med på strømprisene time for time utover hele dagen. 

VG.no – VG har en veldig god side for å se nøyaktige strømpriser i hele landet, og i tillegg kan du se utviklingen om prisene stiger eller faller for tiden. 

Bytt.no – Gir deg en oversikt over de fem forskjellige strøm sonene i Norge, og du kan se utviklingen over tid og priser fra forskjellige strømleverandører i ditt område. 

Fjordkraft.no – Her får du et oversiktlig strømpriskart over hele Norge samt at hver dag kl.14.00 får du vite strømprisen dagen etter. 

Minspotpris.no – Her får du detaljerte grafer over kostnader på strømmen i Norge, og artige kalkuleringer som hvor mye en 10-minutter dusj koster og hvor mye strømstøtten utgjør for tiden. 

Les også – Hva er strøm her

Utviklingen av strømprisene for det siste året

I desember 2022 var strømprisene varierende og høye før jul, men falt rett før jul på grunn av mildvær og mye vind. Dermed fikk mange kunder «gratis» strøm i romjulen fordi strømstøtten var høyere enn strømprisen. Til tross for at strømstøtten var høy, vil mange likevel få høye regninger for desember på grunn av høyt forbruk og høye priser tidligere i måneden. Strømstøtten beregnes ut fra gjennomsnittlig strømpris i ditt prisområde, og utbetales på etterskudd. 

Regjeringen lanserte en kompensasjonsordning for strøm i julen 2021 som er utvidet for hele 2023, og det er satt av 44,7 milliarder kroner til strømstøtte til norske husholdninger. Staten dekker nå 90% av strømprisene når gjennomsnittlig strømpris overstiger 87,5 øre/kWt med moms.

Store forskjeller i priser i nord og sør i landet

I en undersøkelse Ipsos gjorde for NorgesEnergi i fjor høst https://norgesenergi.no/stromsmart/billigere-strom-i-nord/, viste det seg at 51% av nordmenn synes det er vanskelig å forstå hvorfor strømprisen varierer så sterkt i Norge. Myndighetene har delt Norge inn i fem geografiske strømprisområder, der den sørligste prissonen ofte har høyest pris, mens den nordligste har lavest. 

Årsakene til de store forskjellene er forskjeller i tilbud og etterspørsel av strøm i de forskjellige områdene, unntak fra elavgift og moms i det nordlige prisområdet, samt avhengighet av vind og vær for produksjon av strøm. Dessuten påvirker krigen i Ukraina, stopp i gasstilførselen fra Russland og fyllingsgraden i vannmagasinene også prisen på strøm. 

De overføringsforbindelsene til kontinentet er tilknyttet det norske kraftnettet i Sør-Norge, som er tett koblet det europeiske kraftmarkedet, mens områdene i nord ikke er like påvirket.

Hva du kan gjøre for å styre ditt eget strømforbruk

Det er mange enkle måter å redusere ditt strømforbruk på. Prøv å følge disse tipsene for å bidra til en mer bærekraftig fremtid. Her er flere anbefalinger og eksempler på hva du kan gjøre for å redusere ditt strømforbruk:

  • Slå av elektriske enheter når du ikke bruker dem. Dette inkluderer TV-er, datamaskiner, konsoler og annet elektronisk utstyr.
  • Bruk energisparende lyskilder, som LED-pærer. De bruker opptil 85% mindre strøm enn tradisjonelle glødepærer.
  • Unngå å la elektriske enheter stå på standby. Dette kan fortsatt bruke en del strøm selv om enheten ikke er i bruk.
  • Bruk en strømmåler for å måle ditt strømforbruk og identifisere hvilke enheter som bruker mest strøm.
  • Installer en smart strømmåler eller en strømspareenhet som lar deg overvåke ditt strømforbruk og få varsler om du bruker for mye strøm.
  • Unngå å bruke unødvendig belysning om dagen. Åpne vinduer for å få inn naturlig lys, og slå av lys når du forlater et rom.
  • Reguler temperaturen i hjemmet ditt ved å justere termostaten. Du kan også vurdere å installere en smart termostat som lar deg justere temperaturen fra en app på telefonen din.
  • Vask tøyet ditt på lav temperatur og unngå å bruke tørketrommelen så ofte. Tørking av tøy på en tørketrommel bruker mye strøm.
  • Unngå å bruke elektrisk vannkoker og mikrobølgeovn så ofte. Bruk en gryte på komfyrplaten i stedet.

Avgiftene du må være klar over på strømregningen

Strømregningen i Norge består av flere priselementer, inkludert strømprisen, nettleie, skatter og avgifter og strømleverandørens påslag. Strømprisen endrer seg time for time og er basert på tilbud og etterspørsel og påvirkes av vær, forbruk, pris på CO2 og gass og valutakurser. Nettleie er en avgift alle må betale for tilgang til strøm og går til drift, vedlikehold og utbygging av strømnettet. Norge er delt inn i fem strømprissoner med ulike priser.