Slik velger du de riktige stomiposene

Når du har fått stomi, må avføringen/urinen din samles på en trygg og hygienisk måte. Da er en stomipose nødvendig. Med en stomipose som passer for deg kan du fortsette å leve et aktivt og sosialt liv med fysisk aktivitet.

Det finnes mange forskjellige typer stomiposer på markedet i dag. Derfor er det viktig at du velger en stomipose som passer dine behov og din livsstil.

Hvilke typer stomiposer finnes?

Hovedsakelig er der tre typer stomiposer, alt etter hvilken type stomi du har:

Colostomiposer

Hvis du har colostomi, vil avføringen ofte ha en fast konsistens. Her vil en lukket pose som kastes ved hvert skift være et godt valg. En lukket pose har typisk også et kullfilter som filtrerer ut lukten, slik at du unngår lukt.

Ileostomiposer

Hvis du har en ileostomi, vil avføringen være mer flytende. Derfor trenger du en tømbar pose. En tømbar pose har en åpning i bunnen, som gjør det mulig å tømme innholdet i posen i toalettet, og deretter lukke den igjen.

Urostomiposer

Har du urostomi trenger du en urostomipose med tilbakeløpsventil. Ventilen hindrer urinen i å strømme tilbake til stomien, f.eks. når du ligger flatt. På denne måten minimerer du risikoen for urinveisinfeksjoner eller hudproblemer. Ønsker du en pose som kan brukes diskré under klærne, kan en flerkammerpose også være et godt valg. Her har posen flere kammere som urinen fordeles jevnt i. Dette gir en mindre synlig pose, som skvulper mindre.

Skal du velge et 1-delt eller 2-delt stomiprodukt?

Utenom stomitype er det en rekke andre faktorer som påvirker hvilken stomipose du bør velge. Både livsstil, aktiviteter, personlige preferanser og eventuelle hudproblemer rundt stomien er noe du må ta hensyn til når du skal velge stomipose.

Utover de tre typene stomiposer, kan du også velge mellom 1-delt og 2-delt stomiutstyr:

  • Ved 1-delt stomiutstyr er posen sveiset til hudplaten, slik at den utgjør én enhet. Dette betyr at du skifter både pose og hudplate samtidig når du skifter pose.
  • 2-delte stomiprodukter består av to separate deler: en hudplate, som festes på huden, og en stomipose, som festes til platen. Dette betyr at du kan skifte stomipose uten å skifte hudplate.

Om man foretrekker 1-delt eller 2-delt stomiutstyr er individuelt. Alle hudplater i SenSura® Mio-serien er elastiske, og følger kroppens bevegelser.

Det kan være hardt for huden å skifte hudplate daglig. Har du en følsom hud med tendens til hudirritasjon, kan et 2-delt produkt være et bedre valg.

2-delte produkter er mer skånsomme mot huden din fordi du kan skifte pose uten å skifte plate. Det kan være en fordel hvis du er på farten og derfor må kunne skifte posen din enkelt.

Velg stomiposer som passer din kroppsfasong

Når det kommer til stomiposer og produkter, er der ingen løsning som er best for alle. Kroppene våre er forskjellige, og det samme er stomiene. Derfor bør du alltid sørge for at stomiposen passer til kroppsfasongen din. På denne måten reduserer du risikoen for lekkasje og hudproblemer.

Kroppen og området rundt stomien kan også endre seg over tid. Alt dette har betydning på produktvalget ditt.

Typisk skilles det mellom tre typer hudplater etter kroppsfasong: flat, konvekse og konkave.

  1. Flate stomiprodukter: Hvis området rundt stomien din er på nivå med magen, vil du oftest trenge et stomiprodukt med flat hudplate.
  2. Konvekse stomiprodukter: Har du en stomi som er skjev, inntrykket eller om du har hudfolder, vil du kunne ha behov for et konveks stomiprodukt som kan gi riktig støtte og tetning rundt stomien.
  3. Konkave stomiprodukter: Har du brokk eller buler rundt stomien, vil du kunne ha behov for konkave stomiprodukter som sikrer tett feste og omfavner brokket – uten å danne folder og kanaler.

Bestill gratis vareprøver fra Coloplast

Er du i tvil om hvilke stomiposer og produkter som passer til dine behov, kan du registrere deg i Coloplast Assistanse.

Coloplast Assistanse er et servicetilbud hvor du kan få gode råd, relevant informasjon og inspirasjon til hverdagen din med stomi. I tillegg har du mulighet til å bestille gratis vareprøver av stomiposer og støtteprodukter, slik at du kan finne de riktige stomiproduktene for deg.

Du får også tilgang til personlig veiledning fra Coloplasts sykepleiere. De kan svare på spørsmål og gi råd og veiledning over telefon når du har behov for det.