Hva er egentlig uoriginale bildeler?

Bilbransjen er i endring, ikke minst som følge av den sterke dreiningen mot elbiler med helt annen teknologi enn før (se også hva er strøm?). Samtidig finnes det fortsatt et marked for fossilbiler, og den eksisterende bilparken vil dessuten ha behov for service og vedlikehold i mange år fremover. Det fører også til at forholdet mellom originaldeler og såkalte «uoriginale» deler fortsatt er relevant.

Hovedpoenget er kvaliteten

I 2022 er det ikke nødvendig å benytte seg av verken originaldeler eller merkeverksted for at garantien skal gjelde. Disse reglene har vært gjeldende en god stund, men det er fortsatt noen som er usikre.

Når det gjelder selve reservedelene, er det mye å velge mellom når du trenger bildeler til BMW eller et annet merke. Originaldelene leveres fra produsenten, og det er mulig å finne både nye og brukte deler. I tillegg finnes det da uoriginale deler, det vil si deler som leveres av andre. Så lenge som kvaliteten er sammenlignbar, er det mulig å bruke disse uten at garantien påvirkes.

Hva med «piratdeler» og lignende begreper?

Selv om de uoriginale delene altså kan være like gode som originaldelene, noen ganger er de jo til og med produsert i samme fabrikk, sliter denne typen reservedeler fortsatt med et dårlig rykte. Begreper som «piratdeler» viser til noe som er kopiert uten lov, og der kvaliteten kanskje også er lavere enn originaldelene.

Det kan selvfølgelig være mulig å finne reservedeler av lav kvalitet på nett, men da må du egentlig gå inn for å kjøpe deler fra litt mer lyssky nettsteder. Hvis du handler reservedeler fra en større etablert leverandør, vil du finne uoriginale deler som vil gjøre jobben like godt som de originale delene. Derfor kan det definitivt være lurt å vurdere denne typen reservedeler, både med tanke på pris og tilgjengelighet. Uoriginale deler bidrar derfor også til en bredde og dybde i utvalget når du er på jakt etter helt spesifikke bildeler.

Her kan du se noen gode argumenter for å velge originale (eller like gode) bildeler: