Hva er enzymer?

Vet du hva enzymer er? De aller fleste har borti uttrykket, men det er ikke alle som er klar over hva enzymer egentlig er og hvilken rolle de spiller i kroppen vår. Dette er nemlig en klase av proteiner vi er helt avhengig av. Enzymer er nødvendig for alle kroppens celler.

Hvis ikke vi hadde hatt enzymer, kunne ikke cellene våre ha utført de prosesser som kreves for å holde oss i livet. Celler produserer enzymer, men enzymene behøver ikke å gjøre jobben sin i den gitte cellen. Enzymer kan nemlig skilles ut som stoff og påvirke de andre cellene vi har i kroppen.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på enzymer, hva de er og hvordan de fungerer. Vi skal også undersøke hvorfor vi trenger enzymene og hvilken nytte de har for oss i hverdagen. Hvis du noen gang har stilt deg spørsmålet «hva er enzymer?», bør du fortsette å lese videre.

Definisjon på enzymer

Enzym er et stoff som i hovedsak består av proteiner. Enzymer oppgave er å katalysere kjemiske prosesser i levende organismer. Et enzym kan fremme en kjemisk reaksjon, uten at enzymet selv forbrukes. Enzymene sørge for at cellene kan ta ut energi fra næringsmidler, og deretter lagre dette som karbohydrater og fett.

Med enzymer kan også cellene bygge opp det en levende celle skal bestå av – dette inkluderer også enzymet selv. Vi har godt over 3 000 kjente enzymer i dag, og på sett og vis kan vi si at «liv» kjemisk sett, er et resultat av enzymkatalyserte reaksjoner i et samarbeidende og kontrollert system.

Hvordan fungerer enzymer?

Enzymer kan starte eller få fart i andre kjemiske reaksjoner. Det som er unikt med enzymer, er at ikke selv forbrukes i denne reaksjonen. Når enzymer har startet opp en kjemisk reaksjon, kan de flytte seg til andre steder i kroppen og fortsette virket. Nettopp derfor kaller vi enzymer for katalysatorer.

Katalysatorer har helt egne navn og slutter som regel på «-ase». Dette navnet kan også fortelle oss hvordan enzymet fungerer, og hvilken funksjon det har. I menneskekroppen finnes det mange ulike enzymer – et av disse er amylase.

Enzymet amylase befinner seg i spyttet vårt og hjelper oss med å fordøye mat. Fordøyelsen starter nemlig allerede når maten er i munnen. Amylase sin funksjon er å hjelpe kroppen med å bryte ned stivelse. Dette kan for eksempel være stivelsen vi finner i brød og potet, som blir brutt ned til langt mindre bestanddeler.

Når stivelsen er brutt ned allerede i munnen, blir det enklere for kroppen å fordøye maten når den kommer i magesekken. Det finnes som nevnt mange forskjellige typer enzymer – godt over 3 000. Disse har ulike navn og funksjoner. Vi ser nærmere på noen grupper enzymer og deres egenskaper.

  • Syntaser: Denne gruppen enzymer syntetiserer molekyler.
  • Proteaser: Disse enzymene sørger for å bryte ned protein og omdanne dem til aminosyrer – for eksempel kjøtt.
  • Kinaser: Denne gruppen enzym adderer molekylene sine fosfatgrupper.
  • Fosfataser: I motsetning til kinaser, er fosfataser sin oppgave å fjerne fosfatgrupper fra molekyler.
  • Laktase: Dette enzymet bryter ned melkesukker i meieriprodukter.
  • Lipaser: Disse enzymene hjelper kroppen med å bryte ned fett og olje.

Slik fungerer enzymer:

Hvorfor trenger vi enzymer?

Enzymer er svært viktig for både liv og medisin. Innenfor medisin og helse er det viktig å ha kunnskap om enzymer og dette brukes mye i en daglig praksis. Når vi er hos legen og tar prøver, analyseres disse ofte ved å måle hvor mange enzymer det er i prøven. Når vi er syke, kan nemlig sykdomsprosessen endre enzym-innholdet vårt.

En person som nettopp har gått gjennom et hjerteinfarkt må blant annet ta blodprøver. Når laboratoriet analyserer denne prøven, vil de se etter enzymene i blodet. Kunnskapen om enzymer og deres relasjon til hjerteinfarkt, kan fortelle legene viktig informasjon om hjerteinfarktets tidsforløp og størrelse. Dette er igjen viktig for videre behandling.

I noen tilfeller kan enzymer også være årsak til sykdom. Noen har en sykdom som gjør at de mangler enkelte enzymer, hvilket igjen gjør at de får andre typer sykdommer. Her kan vi blant annet nevne laktoseintoleranse. Personer som lever med laktoseintoleranse, mangler det enzymet vi kaller for laktase.

Laktase har som jobb å bryte ned melkesukkeret i meieriprodukter og matvarer. Når en person ikke har enzymet laktase, betyr det at kroppen ikke klarer å bryte ned melkesukker. Resultatet blir at kroppen ikke klarer å jobbe med melkesukkeret, og dermed kan personen få diaré og mageknip etter inntak av melkeprodukter.

Enzymer er nødvendig for kroppen

Maten vi i et moderne kosthold inneholder ofte mye karbohydrater, proteiner og fett. Når vi spiser må disse stoffene brytes ned slik at vi kan fordøye dem til mindre partikler. Men for at partiklene igjen skal kunne fordøyes og gå gjennom tarmveggen, er vi avhengig av spesielle enzymer som kan bryte ned stoffene.

I dag spiser vi mye mat som er fremstilt eller varmebehandlet på en måte som gjør den fattig for enzymer. Alle kroppens reaksjoner startes eller styres av enzymer. Uten fordøyelsesenzymer kan ikke kroppen ta til seg næring eller bryte ned maten vi spiser. For at vi skal klare å dra nytte av maten, trenger vi også metabolske enzymer.

Med andre ord er enzymer nødvendig for alle kroppsfunksjoner, blodomløpet vårt, immunsystemet og dannelsen av hormoner. Hvis du har matintoleranse, kan dette bety at kroppen mangler enkelte fordøyelsesenzymer. Andre symptomer på denne mangelen kan være forstoppelse, luft i magen, raping og andre tilstander som tilsier at fordøyelsen ikke fungerer slik den skal.

Hvordan vet jeg om jeg mangler enzymer?

Når vi snakker om enzym-mangel, er det i hovedsak fordøyelsesenzymer vi snakker om. Dersom du mistenker at du mangler enkelte enzymer, kan du ta kontakt med fastlegen. Her kan du blant annet få konstatert om du mangler laktase og dermed ikke klarer å bryte ned melkesukker. Mennesker som mistenker at de mangler enzymer, har som regel diverse problemer med fordøyelsen.

Noen opplever kanskje at de blir dårlig av visse matvarer. Dette kan være i form av løs mage, hard mage, luft i magen, raping, oppblåsthet eller mageknip. Det finnes heldigvis medikamenter som kan hjelpe deg dersom du mangler enkelte enzymer. På apotek og helsekost finnes det mange tilskudd av fordøyelsesenzymer som kan kjøpes reseptfritt.

Det er likevel lurt å ta kontakt med legen for å utelukke andre sykdommer. Legen kan ta blodprøver eller avføringsprøve for å avdekke om kroppen mangel enzymer. Etter hvert som vi blir eldre reduseres også dannelsen av enzymer noe. Derfor er det ikke uvanlig at eldre må ta tilskudd for å ikke oppleve ubehag ved inntak av visse matretter.

Mangler på enzymer – tegn og symptomer:

Slik bryter enzymene ned mat

Vi har allerede nevnt at munnen starter fordøyelsen. Tenner og tunge bryter ned maten, mens enzymene i spyttet begynner å bryte ned karbohydrater og stivelse. Partiklene går deretter ned i magesekken hvor magesyren fortsetter fordøyelsen. Etter en stund går maten fra magesekken og til tynntarmen – her tilsettes fordøyelsesvæsker.

I fordøyelsesvæsker finner vi ulike enzymer som hjelper kroppen med å bryte ned maten og ta ut de riktige næringsstoffene. Bukspyttkjertelen skiller blant annet ut tre ulike typer enzymer til tynntarmen: lipase, amylase og protease som vi allerede har vært innom. Disse enzymene finner vi også i tarmveggen.

Enzymene har faste bindingssteder som vi kaller for reseptorer – det er disse om finner de rette næringsstoffene til det rette enzymet. Enzymer bryter ned fett, olje og utvinner proteiner slik at disse kan brukes til å vedlikeholde vevet i kroppen.

Noen mangler enzymer og da er det mulig å ta kosttilskudd. Mange viktig enzymer kommer nemlig fra mat, men disse kan av og til brytes ned i magesekken. Enzymer er tross alt proteiner og av og til brytes de ned før de får gjort sitt virke. Ved sviktende bukspyttkjertel er det derimot svært vanlig å ta enzymtilskudd.

Her ser du veldig godt hvordan enzymer bryter ned mat (og livsnødvendig):

Oppsummering

Enzymer er en klase proteiner og kalles ofte for cellenes verktøy. Det finnes godt over 3 000 ulike typer enzymer, og disse er nødvendig for at kroppen skal fungere. Enzymer gjør det blant annet mulig for cellene våre å lagre energi, samtidig som de sørger for at vi klarer å ta opp energi av maten vi spiser.

Vi finner enzymer i alle levende vesener, både dyr og mennesker, men også i planter og organismer. Mennesker har enzymer gjennom hele kroppen og alle spiller en viktig rolle. I spyttet vårt finnes det enzymer som bryter ned stivelsen i mat som poteter. I magesekken har vi enzymer som bryter ned ulike typer mat, for eksempel laktase som bryter ned melkesukker.

I fordøyelsen finner vi også enzymer som protease, hvilket gjør det mulig for kroppen å bryte ned protein i kjøtt. Proteinene blir deretter forvandlet til små byggesteiner som brukes for å vedlikeholde og bygge kroppens vev. Andre enzymer som lipaser, jobber med å bryte ned olje og fett.

Enzymer er altså veldig viktig for mennesker, men brukes også i medisin. Ved å måle hvor mye enzymer vi har i blodet, kan legene finne ut hvorfor vi er syke og hvilken behandling vi trenger. Derfor kaller vi ofte enzymer for cellenes verktøy, og kjemisk sett er det enzymene som skaper liv i oss.