Hva er bilen verdt?

Har du planer om å selge bilen din? Da lurer du kanskje på hva bilen er verdt, og hvor mye du kan regne med å få for den. Det er imidlertid enklere sagt enn gjort å vite bilens verdi, da det er mange faktorer som spiller inn.

Vi skal nå forklare deg hva som avgjør hva bilen er verdt, og hvordan du går frem for å finne verdien.

Hvorfor vite hva bilen er verdt før du selger den?

Hva er bilen verdt? Dette er et spørsmål de fleste stiller seg selv i forkant av et bilsalg (eller kjøp for den saks skyld). Skal du selge en bil, vil du neppe få solgt den om du setter en urealistisk høy salgspris.

Samtidig vil du ikke selge bilen for billig, siden du sannsynligvis har et ønske om å sitte igjen med mest mulig penger fra salget. Ved å vite hva bilen er verdt, kan du sørge for å sette en pris markedet er villig til å betale, samtidig som du mottatt et rettferdig beløp.

Noen biler har mindre verditap enn andre:

Hvilke faktorer påvirker hva bilen er verdt?

Når du skal prøve å finne ut hvor mye bilen er verdt, er det mange ting å ta hensyn til. Ved å gå gjennom de forskjellige faktorene, kan du beregne deg frem til hva bilen er verdt – steg for steg.

La oss se nærmere på hva slags faktorer du bør ta med i beregningen når du skal finne ut hva bilen er verdt.

Alder

Hva bilen er verdt vil i stor grad avgjøres av alder. En bil taper seg som regel raskt i verdi etter hvert som den blir eldre.

Dette handler blant annet om at nye biler lanseres fortløpende, og at de nyere modellene gjerne har bedre teknologi, drivstoffutnyttelse eller rekkevidde (el-biler).

Samtidig har vanligvis alder på bilen en viss sammenheng med hvor langt den har kjørt, og hvor slitt bilen er.

Kilometerstand

Kilometerstand på bilen har stor betydning for hva bilen er verdt. Jo lengre en bil har kjørt, jo mindre er den som regel verdt. Dette skyldes at bilen blir slitt, og dermed også et mindre attraktivt kjøpsobjekt.

De færreste er ute etter å kjøpe en bil som har gått svært langt til full pris. Når bilen har gått langt, er det sannsynligvis en rekke slitedeler som snart må byttes ut.

Bilmerke og kvalitet

Hva er bilen verdt med tanke på modell og bilmerke? Noen bilmerker er som kjent dyrere enn andre, og dette vil også gjenspeile seg i prisen om bilen selges brukt.

Dyre og flotte bilmerker blir gjerne assosiert med kvalitet og god slitestyrke. Du kan derfor regne med å håve inn litt ekstra penger om bilen opprinnelig er veldig dyr når den er ny.

Etterspørsel

Som ellers her i verden, vil prisen for en bruktbil i stor grad styres av tilgang og etterspørsel. Dersom du selger en sjelden bil som mange drømmer om å eie, er sjansen stor for at du kan få mye for bilen, selv om bilen har høy kilometerstand eller er litt slitt.

Selger du derimot en vanlig bil som det allerede finnes mange av på bruktmarkedet, vil du nok ikke få like mye for den.

Tilstand

Bilens tilstand er en viktig faktor når det kommer til hva bilen din er verdt. Har du stelt fint med bilen og reparert eventuelle skader, vil du naturligvis kunne få mer for den enn dersom den er slitt.

Bulker, slitte bremseklosser, hull i setene eller knuste vinduer koster penger å fikse, og dette bør du ta høyde for når bilen selges.

Har du fulgt service og EU-kontroller?

Dersom en potensiell kjøper kan se at du har vært flink til å følge servicer på bilen eller ta den til EU-kontroll når det trengs, er sjansen større for at du kan få en god pris for bilen.

En bil som ikke har fulgt serviceheftet, kan blant annet ha skader, og det er ikke sikkert at en eventuell garanti på bilen er gjeldende. For kjøperen er det betryggende å vite at bilen er gjennomgått av fagkyndige, og da kan du også få mer for bilen.

Hva selges tilsvarende biler for?

Hva er bilen verdt? For å finne ut av dette, er det også viktig å se på hva andre krever for tilsvarende biler. Besøk for eksempel Finn.no og søk opp bilmodellen du skal selge. Finn samme årsmodell som den du skal selge, og biler med noenlunde lik kilometerstand.

Se hva andre selger disse bilene for, og ta gjerne utgangspunkt i denne prisen. Husk å trekke fra på prisen om bilen har noen skader eller mangler de andre bilene ikke har.

Hvor bor du?

Når du skal finne ut hva bilen er verdt, er det også lurt å ta hensyn til hvor du bor. Det kan for eksempel være vanskeligere å få solgt bilen sin på bygda enn midt i storbyen. Dette handler om at potensielle kjøpere kanskje må reise langt for å hente bilen.

Det kan derfor være greit å justere prisen noe ned dersom du bor langt fra potensielle kunder.

Finn ut hva bilen er verdt med smarte kalkulatorer

Hva er bilen verdt? Det finnes mange smarte verktøy (som denne fra Smarte Penger) du kan bruke dersom du er usikker. Dette er som regel kalkulatorer der du kan legge inn registreringsnummeret på bilen og bilens kilometerstand. Deretter vil du få et anslag over hva bilen er verdt.

Det finnes mange sider på nettet som kan komme til hjelp. Du trenger bare å søke på «bil verdi kalkulator», elelr lignende, og du vil da finne en rekke kalkulatorer som kan brukes.

Kan jeg øke verdien på bilen?

Ja, absolutt. Det finnes mange måter å øke bilens verdi på. Først og fremst kan det være lurt å fikse eventuelle skader og mangler. Dette vil umiddelbart gjøre bilen til et mer attraktivt salgsobjekt for potensielle kjøpere.

Ta gjerne bilen på verksted, slik at alle skader kan fikses. Da slipper du også å få klager på bilen i etterkant av salget, dersom det skulle foreligge mangler du burde ha visst om, men ikke har opplyst om.

Har bilen slitte dekk, kan du for eksempel kjøpe nye dekk som følger med på kjøpet. Reparer det du kan, men pass på at reparasjonene ikke koster så mye at du taper på det.

Når det gjelder kilometerstand, servicer og etterspørsel, er det naturligvis ikke så mye man kan gjøre. Noen jukser med kilometerstanden, men dette er noe vi vil fraråde på det sterkeste. Husk at juks som dette også kan avsløres ganske enkelt.

Nypolert bil kan gjøre den mer attraktiv å kjøpe:

Hvilke bruktbiler får man mest for?

Det publiseres ofte artikler og nyheter om hvilke bruktbiler som er mest ettertraktet, og hva slags bilmerker som er best å kjøpe brukt. Det er blant annet kjent at bilmerker som Opel, Porsche og Mercedes gjør det godt når de selges brukt.

Blant bilene det oftest er noe feil med når de selges brukt, finner vi bilmerker som Fiat, Volkswagen, Ford, Renault og Dacia. Disse bilene er blant dem med høyest feilprosent, altså mulighet for at det er noe feil ved bilen idet den selges.

Blant de beste bruktbilene, som Mercedes og Opel, er det en lav feilprosent på rundt 1,7–2,2 på nyere bruktbiler. Til sammenligning har Dacia og Fiat 10,5–11,1 % feilprosent når det kommer til salg av yngre bruktbiler.

På eldre årsmodeller er det en feilprosent på hele 37,5 % for Renault. Sammenligner vi dette med Porsche, er feilprosenten «kun» på 9,6 % for eldre årsmodeller. Det er derfor klart at merket på bilen din vil ha noe å si når den selges brukt.

Sjekke bil før salg
Sjekk bilen nøye før du legger den for salg (eller kjøper).

Feil på veldig mange bruktbiler

Generelt sett selges omkring 30–50 % av alle som kjøper bruktbil at det er noen feil på bilen som oppdages i etterkant av kjøpet.

Skal du kjøpe en bil brukt, anbefaler vi deg derfor å velge en bil med medfølgende tilstandsrapport. Da kan du se – svart på hvitt – om bilen har alvorlige feil eller mangler som blir dyre å reparere i etterkant.

Mange biler blir «solgt som de er», noe som gir deg begrenset med klagerett i etterkant. Sørg derfor for å sette deg skikkelig inn i bilens tilstand før du kjøper den. Det kan for eksempel være lurt å be om en liten kjøretur med bilen før du bestemmer deg.

Lytt etter når du kjører: Har bilen noen ulyder? Er kjøreopplevelsen god? Fungerer støtdemperne godt når du kjører over humper? Ha gjerne med den noen som er bilkyndig når du skal kjøpe en bruktbil, slik at du ikke kjøper katta i sekken.

Sjekk disse vanlige feilene:

Oppsummering: Hva er bilen verdt i dag?

Dersom du har planer om å selge bilen din, må du først finne ut hva den er verdt. Når du skal finne ut av dette, er det viktig å ta hensyn til både alder, kilometerstand, markedspris, skader, service, EU-kontroller, merke, etterspørsel og beliggenhet.

Det kan også være nyttig å ta i bruk en kalkulator på nett som lar deg plotte inn registreringsnummer og kilometerstand. Da kan du med få tastetrykk få en idé om hva bilen din bør selges for. Lykke til med bilsalget!