Hva er boligen verdt?

Vurderer du å selge boligen eller kanskje refinansiere boliglånet? Da lurer du nok på hva boligen er verdt. Andre lurer gjerne av ren nysgjerrighet. Boligen er tross alt vår største eiendel, og det er spennende å se om verdien har økt siden kjøpet.

I dag finnes det mange måter å estimere boligens verdi, uansett om du skal selge eller kun er nysgjerrig. Den digitale meglertjenesten «Samsolgt» er et godt alternativ, og du kan bruke den digitale boligplattformen «VIRDI» for å sjekke boligpriser i ditt nærområde.

Andre kreative løsninger kan være å undersøke lignende boliger i samme område på «Finn.no». Bruker du Sparebanken Vest eller DNB? Da kan du se dagens antatte boligverdi når du logger inn i nettbanken. Enkelte banker bruker nemlig markedsutvikling og siste salgsverdi for å gi deg et estimat på dagens verdi.

Disse metodene kan ikke gi deg et nøyaktig svar, men en god pekepinn. For et konkret tall må du benytte deg av en megler som kan befare boligen. Den egentlige verdien vil dog ikke vise seg før boligen er solgt. Hvis du ikke ønsker å bruke megler og ikke planlegger å selge i nærmeste fremtid, finnes det altså alternativer – men du må belage deg på ulik grad av nøyaktighet.

Førstegangskjøper? Se denne videoen fra Sparebanken1:

Finn boligens verdi med Samsolgt

Samsolgt er et effektivt verktøy for de som ønsker et raskt verdiestimat. Alt du behøver å gjøre er å fylle inn et digitalt skjema og i løpet av et par tastetrykk vil du få en verdivurdering. Det hele tar under ett minutt og du forplikter deg ikke til noe som helt.

Tjenesten er skapt for de som bare nysgjerrig og for de som vurderer å selge bolig. Med et verdiestimat kan det være lettere å komme i gang med salgsprosessen. Andre synes det er interessant å følge med på utviklingen i prismarkedet. Uansett hva formålet ditt er, vil Samsolgt gi deg en god pekepinn – men husk at dette ikke er en fullstendig nøyaktig verdivurdering.

For å komme i gang må du først besøke nettsiden til Samsolgt og deretter navigere deg til «Digitalt verdiestimat». Her blir du bedt å om å fylle inn adresse, boligens størrelse, antall rom og antall etasjer. Videre må du krysse av for diverse fasiliteter. Har boligen utsikt, balkong, garasje, heis eller en sentral beliggenhet? Dette vil påvirke verdien.

Når informasjonen er fylt inn, klikker du på «beregn verdiestimat» – det hele tar under 1 minutt. Estimatet er basert på informasjonen du har lagt inn og prishistorikken i området. Tjenesten er naturligvis ikke helt nøyaktig, og det er kun en megler som kan sette endelig verdivurdering. Men Samsolgt er et godt hjelpemiddel for de som er nysgjerrig eller trenger en kickstart.

En video som forklarer Samsolgt på 30 sekunder:

Finn boligens verdi med VIRDI

Lurer du på hva boligene i ditt nærområde er verdt? Boligverdi henger tett sammen med nærområdet. VIRDI er en digital boligplattform for privatpersoner, som gir deg tilgang på den informasjonen og dataene meglere og profesjonelle i boligmarkedet bruker i sin verdivurdering.

Ved hjelp av et boligkart kan du få oversikt over naboens salgshistorikk og mer informasjon om hva husene eller leilighetene i området går for. Tjenesten er ikke helt nøyaktig, men gjør det lettere å anslå hva huset eller leiligheten potensielt kan selges for.

VIRDI har som mål å gi privatpersoner bedre tilgang til boligmarkedet. Kartet gir informasjon om nye og historiske boligpriser, samt en oversikt over hvilke boliger som kommer for salg over hvor mye disse blir lagt ut for. Tjenesten er svært enkel å bruke og boligkartet har et lignende grensesnitt som «Google Maps».

Alt du behøver å gjøre er å skrive inn adressen din i søkefeltet. Deretter vil du se piler i ulike farger og med forskjellige priser. De lys-blå pilene indikerer at boligen snart kommer for salg, mens mørk-blå piler viser boliger som allerede er lagt ut. De røde pilene viser boliger som nylig ble solgt, og hvilken pris selger fikk for salget.

Fordeler med VIRDI

Boligverdi henger tett sammen med område og lokasjon. Det er ingen hemmelighet at det koster mer å kjøpe i byen enn på bygda. Når du undersøker boligkartet til VIRDI, vil du tydelig se at enkelte områder har høyere boligpriser enn andre – slik kan du finne ut hvor din bolig befinner seg på skalaen.

Det er viktig å tenke på at VIRDI ikke tar høyde for boligens fasiliteter, tilstand og lignende. Her er det kun fokus på nærområdet. Selv om standard og størrelse naturligvis har mye å si for prisen, er det ofte slik at boliger i samme nabolag har en relativt lik standard.

Hvis du vet at boligen din ligner på naboen sin, eller de som bor ned i gata, kan VIRDI være et godt hjelpemiddel for et verdiestimat. Igjen må vi påpeke at det kun er megler som kan gi en endelig verdivurdering, men VIRDI er et artig og nyttig hjelpemiddel i starten.

Virdi forklart på kort tid:

Hva er dagens antatte boligverdi?

boligverdien endrer seg
Det er mange faktorer som påvirker boligprisene. Prisutviklingen endrer seg over tid, i takt med inflasjon og andre innvirkninger på økonomien generelt.

Innledningsvis nevnte vi at noen banker lar deg se dagens antatte boligverdi direkte i nettbanken. Sparebanken Vest og DNB er gode eksempler her. Når du logger i nettbanken, trykker du deg frem til «Lån og boligverdi» – her ligger informasjonen.

Klikk deg inn på søknadsvinduet for øking av boliglån.  Først vil du få en oversikt over lånet du har i dag og lån i prosent av boligverdi. Deretter vil du se en antatt boligverdi i dag og ledig verdi. Bankene henter informasjon fra en database som befinner seg hos Eiendomsverdi AS.

Den antatte boligverdien er nettopp det – kun antatt. Banken henter innsikt om markedsutviklingen i ditt nærområde og ser på sist salgsverdi. Synes du beløpet ser for lite ut? Hvis du nylig har gjennomgått renovasjoner eller betydelige påkostninger, er det mulig å bestille det vi kaller for en e-takst.

Denne takseringen blir nemlig lagret i samme database brukt av bankene for å anslå boligverdi. Når du søker om refinansiering, bruker banken e-takst og generell informasjon fra Eiendomsverdi AS. Derfor kan dette også være en god pekepinn på hvor mye boligen potensielt er verdt i dag, selv om tjenesten ikke nødvendigvis er helt nøyaktig.

E-takst, verdivurdering, teknisk verdi eller prisantydning?

Når du undersøker boligens verdi, vil du komme over flere begreper. De mest vanlige er verdivurdering og prisantydning, hvilket begge baserer seg på den antatte markedsverdien. Verdivurdering blir gjort av en profesjonell megler etter befaring, og er den prisen megler mener boligen er verdt basert på standard, fasiliteter og lokasjon.

Prisantydning er derimot den prisen boligen legges ut for. Ofte går det lang tid fra megler er på befaring første gang, til selger er klar for å legge ut boligen. Markedet er i stadig endring og mye kan ha skjedd på få måneder. Derfor kan prisantydningen skille seg fra verdivurderingen – særlig hvis ny informasjon endrer prisen.

Den nye bransjestandarden for verdivurdering, kalles for en e-takst. Dette brukes for å gi et sikrere anslag av eiendommens verdi. E-taksten er ikke nøyaktig, men brukes for å se hva du minst kan forvente for boligen. Ofte blir boligen solgt for langt mer enn e-taksten, men dette er altså en nedre grense for boligens verdi. Disse lagres i Eiendomsverdi AS sin database.

Når du for eksempel søker om refinansiering, er det e-taksten banken vil se på. Teknisk verdi er en annen verdivurdering. Denne forteller oss noe om hvor mye det kunne kostet å bygge en tilsvarende leilighet eller bolig, basert på dagens standard. Her inkluderes det en takstmann og byggmester. Personer med byggteknisk utdanning samarbeider med takstmannen for å gi en teknisk verdi.

Fin video som forklarer e-takst:

Hvordan finner jeg boligens verdi?

Den eneste måten å finne boligens verdi på, er på få hjelp av en megler eller takstmann. Men det er ikke før boligen blir solgt, at du får svar på den egentlige verdien. Megler gjør en beslutning basert på boligens standard, fasiliteter, lokasjon og marked, men til syvende og sist er det markedet og kjøperne som bestemmer.

Du trenger imidlertid ikke å kontakte megler dersom du ikke er klar for å starte salgsprosessen enda. Noen er gjerne bare nysgjerrig og lurer på hva boligen potensielt kunne gått for i dag. Da finnes det flere gode hjelpemidler på markedet, selv om disse aldri kan gi et nøyaktig svar. Samsolgt, VIRDI og nettbanken kan hjelpe deg på vei hvis du er nysgjerrig på egen bolig eller nabolaget generelt.

  • Samsolgt: Verdivurdering basert på boliginformasjon
  • VIRDI: Verdivurdering basert på nærområde
  • DNB og Sparebanken Vest: Verdivurdering basert på Eiendomsverdi AS og e-takst.

Samsolgt gir deg en verdivurdering basert på boligens lokasjon, størrelse og fasiliteter. VIRDI hjelper deg med å finne ut hva boliger blir solgt for i ditt område. Verdi og lokasjon har en stor sammenheng, selv om VIRDI ikke tar høyde for fasiliteter på samme som måte som Samsolgt. Ingen av verktøyene kan ta boligens standard med i beregningen.

Til slutt er det mulig å bruke banken, dersom nettbanken din har en «dagens antatte boligverdi»-funksjon tilgjengelig. Her blir verdien basert på informasjon fra Eiendomsverdi AS. Alle tjenestene er gratis og enkle å bruke – dette kan være et fint sted å starte. Hvis du trenger en nøyaktig verdivurdering, må du dog kontakte megler og få en befaring.